Liberala ungdoms-förbundet ställer krav på Sabuni!

Uppenbarligen tycker LUF att svensk politik är otydlig, för nu vill de bidra med lite mer tydlighet, skriver de tre ledande LUF:arna i en debattartkel i Expressen 29 juni 2021. Och de riktar sig direkt till Liberalerna och säger: Anta röda linjer mot Sverigedemokraterna nu – eller gå till val utan oss!

Så det är den slags tydligheten de vill se. När det gäller det egna partiets ställningstagande för en borgerlig politik som tar stöd av Sverigedemokraterna. Och de hoppas på att Liberalerna ska upprätta gränser som inte får överskridas av en framtida borgerlig regering.

De ser det om att det finns en tydlig röd linjen som LUF alltid har förespråkat, en linje mot Sverigedemokraterna. För att SD: s syn på samhället och på människor är oändligt mycket farligare än de utmaningar Sverige står inför i dag.

De ser det dock som rimligt är i nuläget, att tiden för den debatten är för tillfället över. Att Liberalerna har valt sin väg. Det som nu står mellan oss och nästa val är en närmast oändligt brant uppförsbacke. För att börja klättra denna backe krävs nu mer än någonsin ett enat parti.

Debattörerna är uppenbart, med rätta besvikna, och menar att bara för ett par månader efter att beslutet om vägval tagits på Liberalerna partiråd, har man nu svikit sitt ord om tydliga röda linjer. De beskriver det som att det tycks finnas en ideologisk underutveckling inom partiet. Man kan ju undra om det inte handlar om att en mycket nyliberal ådra steg för steg arbetat sig in i partiet, och nu börjar manifestera sig rejält. Är det inte till och med genom ett oärligt politisk spel, detta har växt fram?

LUF förväntar sig att man inte ska stå så ostadigt på sina ideologiska ben att inte ens kvinnors rätt till sina kroppar, asylrätten eller den fria kulturen kan lyftas när frågor ställs om röda linjer är befängt. Självklart är hindret för att en borgerlig regering ska kunna genomföra liberal politik ETT parti, Sverigedemokraterna, säger det. Egentligne är det rätt konstigt att inte fler säger samma sak.

LUF presenterar fyra krav på röda linjer, och de är fullständigt citerade nedan:

  1. Asylrätten ska värnas.

LUF är missnöjda med samtliga förslag som innebär ett mer stängt Sverige. Men det finns minst sagt grader i helvetet. Flyktingfientlig politik får inte gå så långt som att tumma på asylrätten. Låter Liberalerna med sina mandat inskränka denna rätt vore det närmast marknadsföringsbrott att kalla sig Liberalerna – en röd linje måste dras vid asylrätten.

  1. Kultur, medier, universitet och domstolar ska hållas fria från klåfingriga politiker.

Ytterkantspartier världen över har en sak gemensam. De ogillar de fria medierna, kulturen och universiteten. De är livrädda för andra världsbilder än deras egna. Dessutom är de villiga att offra mycket för att se yttrande- och tryckfriheter försvinna. Genom ett rättsväsende utan rättssäkerhet straffar man bort andra åsikter än extremisternas propaganda. Liberalerna kan inte annat än försvara dessa institutioners friheter till varje pris.

  1. De skydd som kvinnor, HBTQ+-personer och Sveriges minoriteter har rätt till får inte röras.

Människor är olika. Det är ett faktum lika gammalt som människan själv. SD må vara villiga att med politiska medel ändra detta, och just därför behövs ett liberalt parti som försvarar alla gruppers rättigheter. De nationella minoritetsspråken, aborträtten, religionsfriheten och den anti-diskrimineringspolitik mot HBTQ+-personer som Liberalerna varit garanten för i Sveriges riksdag måste försvaras till varje pris.

  1. Sveriges roll i världen får inte försvagas.

Vårt biståndsarbete, vårt viktiga deltagande i EU-samarbetet och våra fredsbevarande insatser hotas alltid av de ytterkanter som slutar bry sig om problemen bara för att de existerar bortom Sveriges gränser. Att stå upp för världens ofria och utsatta är ett liberalt arv att vara stolta över – den internationella solidaritet vi kämpat för i flera hundra år får inte gå förlorat.

LUF säger oerhört tydligt: De här är våra krav! Gå oss till mötes – eller gå till val utan oss!
De hoppas än på att landsmötet i november ska fastställa och gärna komplettera dess. Men inte gömma sig bakom faktumet att det är lång tid dit. Vill man ha ett parti som kommer överens behöver man skapa förutsättningarna för det.

De hänvisar till sitt samvete, som skulle hindra dem för att kampanja för Liberal valvinst. Och säger frankt: Det är bara att välja: gå till val med röda linjer, eller gå till val utan LUF.

Det är förbundsordförande Romina Pourmokhtari, 1:a vice ordförande Linnéa Bjärum och 2:e vice ordförande, Erik Berg som tillsammans skrivit debattinlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.