Bra eller dåligt med Oatlys beslut att ta in kontroversiell finansiär?

Havredryckstillverkaren Oatly tar nu in Blackstone som delfinansiär i sitt företag. Blackstone är ett företag som anklagas för att ha gjort kraftfulla satsningar i miljömässigt skadliga projekt. Sådant som handlar om skövlingar i regnskog i Brasilien och även att de brutit mot de mänskliga rättigheterna.

För detta får nu Oatly kritik. Och det är för att Blackstones hittillsvarande inriktning helt strider mot det som Oatly står för, menar kritikerna. Men ”genom affären har vi påverkat Blackstone att investera i ett hållbarhetsföretag”, säger å andra sidan Oatlys vd Toni Petersson.

Ska företag som tidigare gjort dåliga beslut när det gäller klimatet exempelvis, förklaras omöjliga att samarbeta med, och i den mån de vill gå in i mer miljömässiga projekt, att resultatet ska vara att dessa ska bojkottas?

Eller behöver vi se till att varje beslut som leder till att mer miljömässiga inriktningar, är vällovligt? Även om de kommer från finansiärer som tidigare agerat skadligt?

Ska man se det som att pengarna är smutsiga? Eller ska man se det som att vi behöver få pengar som finns på finansmarknaderna att styra över till hållbara projekt?

Läs vidare här och titta på Expressens intervju:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.